Дата
2024-09-23
Газопоршневі та газотурбінні електростанції – моделі роботи з юридичної точки зору.

Автор статті

КЕРУЮЧИЙ ПАРТНЕР

МАКСИМ ФЕДОТОВ

У зв’язку з ситуацією, яка склалася в енергетичній системі України через постійні обстріли з боку росії Української енергетичної інфраструктури та руйнування великих об’єктів генерації, зокрема ТЕС та ТЕЦ – доволі актуальним стало питання розбудови розподіленої (децентралізованої) генерації в Україні.

Розподілена або децентралізована генерація – це рішення, яке являє собою мережу дрібних електричних станцій, які розподілені по всій енергетичній системі України. Це робить енергосистему стійкою до можливих атак ворога, оскільки потенційне пошкодження одного джерела енергії не може призвести до великої системної аварії та довгих блекаутів для споживачів. Децентралізована та високоманеврова генерація потенційно робить енергосистему антикрихкою перед загрозами, які несе війна та системні обстріли ворога.  

Експлуатація та робота газопоршневих/газотурбінних станцій в Україні, окрім технічних особливостей та нюансів, також має певні юридичні особливості. Кожен інвестор, який має на меті встановлення та експлуатацію газопоршневих/газотурбінних станцій повинен розуміти, що правовідносини, які будуть виникати у нього при експлуатації таких станцій, регламентуються Українським енергетичним законодавством, яке є доволі комплексним та складним для швидкого розуміння не тільки інвесторами та бізнесменами, але й адвокатами та юристами, які з цим до цього не стикались.

Доволі розповсюдженою є ситуація, коли у умовного Українського бізнесу – є бажання придбати та експлуатувати газопоршневу/газотурбінну станцію, однак не має розуміння, яким чином це робити найбільш економічно ефективним способом.

В цій статті ми розберемо можливі аспекти експлуатації газопоршневих/газотурбінних станцій для їх власників, які пропонує Українське енергетичне законодавство (на дату публікації цієї статті).

1. Генерація електричної енергії без відпуску в мережу.

Перший варіант експлуатації газопоршневих/газотурбунних станцій, який ми розглянемо – є найбільш простим, з юридичної точки зору, та така модель роботи (генерація електричної та теплової енергії без відпуску в мережу) використовується Українськими підприємствами, здебільше аграрними, ще до часів повномасштабного вторгнення рф та широкого запиту енергосистеми на розподілену генерацію.

Такий варіант використання передбачає мінімум юридичних складностей у встановленні, приєднанні та експлуатації таких електростанцій та не потребує отримання ліцензії на виробництво електричної енергії, незалежно від встановленої потужності станції, що прямо передбачено п.  1.3. Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії (далі – Ліцензійні умови).

При такій експлуатації станції весь вироблений обсяг електричної енергії споживається на власні потреби споживача, забезпечуючи енергетичну незалежність від ситуації з відключеннями електроенергії.

 

2.     Генерація електричної енергії з відпуском в мережу.

Другий варіант експлуатації газопоршневих/газотурбінних станцій є складнішим за своєю юридичною природою, ніж перший. Можливість відпуску електричної енергії в мережу оператора системи розподілу/передачі або в мережі інших суб’єктів господарювання передбачає для підприємства, яке експлуатує газопоршневі/газотурбінні електроустановки певні особливості та обов’язки, що встановлені законодавством України. Процес приєднання, сертифікації та набуття юридичного статусу, який дозволяє відпускати електричну енергію в мережу та заробляти на цьому – передбачений низкою галузевих нормативно-правових актів.

Перш за все, вважаємо необхідним надати відповідь на доволі часте запитання від наших клієнтів – «Чи необхідно отримувати ліцензію на виробництво електричної енергії, якщо ми хочемо встановити газопоршневу станцію та продавати електричну енергію в ринок ?»

Відповідь: Питання необхідності отримання ліцензії при провадженні діяльності з виробництва електричної енергії врегульовано п. 1.3. Ліцензійних умов, де зазначено наступне:

«Діяльність з виробництва електричної енергії суб’єктів господарювання підлягає ліцензуванню (крім випадків, визначених цим пунктом):

-        якщо сумарна встановлена потужність електрогенеруючого обладнання  на одній площадці вимірювання перевищує 5 МВт або якщо загальна сумарна встановлена потужність електрогенеруючого обладнання на всіх площадках вимірювання перевищує 20 МВт;

-        незалежно від встановленої потужності об’єкта електроенергетики з альтернативних джерел енергії (а з використанням гідроенергії - лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями), виробництво електричної енергії на якому підлягає стимулюванню відповідно до закону шляхом встановлення «зеленого» тарифу або аукціонної ціни.

Діяльність з виробництва електричної енергії суб’єктів господарювання не підлягає ліцензуванню, якщо електрична енергія виробляється:

-        без мети її продажу на підставі договору та споживається для власних потреб, незалежно від встановленої потужності електрогенеруючого обладнання;

-        виробляється мобільною (автономною) електростанцією у період дії в Україні воєнного стану та протягом шести місяців після його закінчення або скасування.»

Таким чином, якщо встановлена потужність газопоршневої/газотурбінної станції не перевищує 5 МВт або потужність електрогенеруючого обладнання на всіх площадках вимірювання не перевищує 20 МВт – отримання ліцензії не потрібне. Також якщо електростанція підпадає під критерій «мобільної (автономної) електростанції», то отримання ліцензії не потрібне під час дії в Україні воєнного стану та протягом шести місяців після його закінчення або скасування.

Визначившись з питанням ліцензування, ми наводимо відповідь на наступне поширене питання наших клієнтів та інших учасників ринку: «На яких ринках ми можемо продавати електричну енергію та яким чином отримувати прибуток від такої діяльності ?»

Станом на дату публікації цієї статті – комплексний аналіз енергетичного законодавства нашою командою дозволяє виділити наступні ринки, на яких може працювати підприємство, що є виробником електричної енергії на газопоршневих/газотурбінних станціях:

- Ринок двосторонніх договорів;

- Балансуючий ринок (від 1 МВт);

- Ринок допоміжних послуг (від 1 МВт);

- Ринок «на добу наперед» та внутрішньодобовий ринок;

- Продаж електричної енергії споживачу;

- Продаж електричної енергії в рамках агрегованої групи.

        

Окремо хочемо звернути увагу на ринок допоміжних послуг – це ринок, на якому суб’єкти господарювання, які оперують газопоршневими/газотурбінними станціями, потужність яких складає від 1 МВт та які пройшли відповідну сертифікацію - надають послуги оператору системи передачі «НЕК «УКРЕНЕРГО» (ОСП), які полягають у завантаженні/розвантаженні потужностей за командою ОСП та відповідно отримують за це оплату.

З недавнього часу у учасників ринку є можливість не маючи ще введеної в експлуатацію електроустановки – набути сатус постачальника допоміжних послуг у майбутньому та укласти договір з ОСП з визначеними цінами надання таких послуг. Такий механізм є позитивним стимулом для розвитку децентралізованої генерації та можливості залучення банківського кредитування для придбання  газопоршневих/газотурбінних станцій.

Безумовно, розвиток децентралізованої генерації в Україні можна вважати ключовим механізмом та ефективним способом протистояння обстрілам та блекаутам. Законодавство, яке регулює діяльність підприємств, які встановлюють газопоршневі/газотурбінні електростанції та регламентує порядки діяльності таких суб’єктів на ринку – є вкрай динамічним та фактично змінюється кожного місяця. Ми також бачимо зацікавленість держави у стимулюванні побудови розподіленої генерації та заохочення таких проектів, на прикладі запровадження «НЕК «УКРЕНЕРГО» аукціонів на надання допоміжних послуг в майбутньому, а також законодавчу можливість участі виробників електроенергії на різних сегментах ринку.

Команда юридичної компанії «FEDOTOV & PARTNERS» має досвід у юридичному супроводженні підприємств, які закуповують газопоршневі/газотурбінні електростанції - від юридичного супроводження укладання контрактів на виробництво (у т.ч. імпорт) таких електростанцій до комплексної юридичної підтримки виходу на ринки електричної енергії, які зазначені в цій статті. Ми активно супроводжуємо та консультуємо проекти, що пов’язані з експлуатацією та роботою газопоршневих/газотурбунних станцій, як відносно невеликих (від 1 МВт потужністю), так і доволі великих проектів розподіленої генерації (понад 50 МВт сукупної потужності).

Якщо Ваша компанія планує використовувати газопоршневі/газотурбінні станції для підтримки нашої енергосистеми та заробляти на цьому – ми будемо раді Вам надати юридичну підтримку та допомогти реалізувати Ваші проекти. 

інші публікації