Дата
2023-08-31
Зелені сертифікати: інноваційний шлях до розвитку відновлювальної енергетики в Україні

Автор статті

Помічник Адвоката

Андрій Федорчук

У сучасних реаліях, коли світ стикається з глобальними викликами зміни клімату, екологічних проблем тощо - Україна виявляє все більший інтерес до відновлюваних джерел енергії.

Наслідком цього стало прийняття Закону від 30.06.2023 року, номер 3220-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України".(далі - Закон)

Головна мета Закону - створення сприятливих умов для виробників відновлювальних джерел енергії, щоб залучити більше інвестицій у цю сферу та збільшити обсяги виробництва зеленої енергії. Це сприятиме розвитку сталої та екологічно чистої енергетики в Україні, та призведе до зниження залежності від вугілля та інших невідновлюваних джерел енергії, а також сприятиме збереженню довкілля та зниженню викидів шкідливих газів.

Закон передбачає визначення нового терміну: гарантія походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел. (Далі - гарантія походження або зелений сертифікат)

Гарантія походження є електронним документом, який підтверджує, що певна кількість електроенергії була вироблена з відновлювальних джерел енергії (Далі – ВДЕ). Гарантія походження, також підтверджує екологічну цінність електроенергії та засвідчує права, пов’язані з позитивним ефектом від виробництва електроенергії з ВДЕ.

Зелені сертифікати  видаються виробникам ВДЕ і можуть бути продані або передані іншим особам. Придбавши гарантію походження, покупець може претендувати на переваги, пов’язані з виробництвом електроенергії з ВДЕ.

Купівля-продаж гарантій походження відбувається на ринкових засадах за вільними цінами, за винятком деяких випадків. Зокрема, винятки стосуються гарантій походження для обсягу електричної енергії, що продана гарантованому покупцю за "зеленим" тарифом або за яку надається послуга за механізмом ринкової премії. Також винятком є гарантії походження для електричної енергії, яка була вироблена генеруючими установками приватних домогосподарств зі значенням потужності не більше 50 кВт і продана постачальнику універсальних послуг (Далі- ПУП) за "зеленим" тарифом, причому ці генеруючі установки переходять у власність гарантованого покупця/ ПУП одночасно з купівлею-продажем електричної енергії або послуги. Вартість таких гарантій походження включається до вартості придбаної гарантованим покупцем або ПУПом електричної енергії або послуги.

Гарантований покупець та ПУП мають право продавати гарантії походження окремо від електричної енергії або послуги, яку вони придбали за "зеленим" тарифом, а отриманий дохід від продажу спрямовується на розрахунки із "зеленою" генерацією.

Виробники електричної енергії з відновлюваних джерел енергії мають право отримувати гарантії походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, продавати та передавати такі гарантії походження іншій особі на підставі цивільно-правових договорів, також Закон допускає обіг гарантій походження на електронних аукціонах торговельних площадок. Відповідні зміни були внесені до Закону України "Про товарні біржі", що дозволяє організувати торгівлю гарантіями походження не тільки паливно-енергетичними ресурсами, але і їхніми приналежностями.

Власники гарантії походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, має право відчужувати її та/або використати для підтвердження того, що відповідний обсяг спожитої ним для власних потреб електричної енергії вироблено з відновлюваних джерел енергії. Гарантія походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, засвідчує права її власника на екологічну цінність.

Відповідальним органом за випуск, обіг та скасування гарантій походження законодавець визначив НКРЕКП. Цей орган також відповідає за функціонування реєстру гарантій походження, в якому гарантії автоматично створюються на підставі комерційного обліку.

Експорт та імпорт гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, здійснюються за зовнішньоекономічними договорами (контрактами).

Також НКРЕКП забезпечує формування та підтримує реєстр об'єктів електроенергетики та електроустановок споживачів, включаючи активних споживачів, які використовують альтернативні джерела енергії для виробництва електричної енергії. Цей реєстр є складовою частиною реєстру гарантій походження. Затвердження порядку його роботи здійснюється Регулятором.

Важливо зазначити, що на сьогоднішній день ще не ухвалено остаточний порядок видачі, обігу та погашення гарантій. Цей порядок повинен отримати схвалення від Кабінету Міністрів України на підставі пропозицій, внесених Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Ми будемо інформувати вас про будь-які майбутні зміни, що стосуються цього питання, в наступних публікаціях.

Висновок

На нашу думку основними перевагами впровадження гарантій походження, є додаткові надходження для фінансування програм підтримки ВДЕ, додатковий дохід для виробників, брендинг для постачальників, "зелена" диференціація для промисловості та можливість для кінцевих споживачів обирати бажану електроенергію. Впровадження та ефективне використання в Україні гарантій походження електроенергії за європейським зразком стане значним кроком у підтримці розвитку відновлюваних джерел енергії. Крім того, це сприятиме післявоєнній віднові країни, зокрема, приверне міжнародні інвестиції в енергетичний сектор і забезпечить умови для збільшення експорту електроенергії та енергоємних товарів до країн Європейського Союзу.

Юридично-консалтингова компанія FEDOTOV & PARTNERS спеціалізується на наданні послуг учасникам ринку електричної енергії та природного газу. Наш досвід в супроводженні енергетичних компаній дозволяє нам сказати, що ми не тільки знаємо, що написано в законах про енергетику, а й розуміємо як працює енергобізнес на практиці. Якщо у Вас виникли будь-які юридичні питання – ми завжди готові допомогти та запропонувати Вам найоптимальніші шляхи вирішення проблем.

інші публікації